Metamorfoza salonu

Zaproponowano dwie koncepcje aranżacji pomieszczenia, którego niewielka powierzchnia ma pomieścić po remoncie cztery funkcje: pokoju dziennego, jadalni, kuchni i sypialni rodziców.

Wersja pierwsza zakłada wydzielenie strefy aneksu za pomocą ażurowych paneli przesuwnych. Ich wzór odbija się w lustrach, które umieszczone na przeciwległej do wejścia ścianie, optycznie powiększają przestrzeń i nadają pomieszczeniu świetlistości. Zestaw lekkich mebli uzupełniono wiszącymi szafkami o lustrzanych frontach. Sterylność wyrazu estetycznego przełamano intensywnym kolorem szyby nad blatem kuchennym oraz kontrastowym, graficznym układem płytek podłogowych.



Druga koncepcja to położenie nacisku na maksymalną spójność salonu i kuchni oraz połączenie obu tych przestrzeni w celu optycznego powiększenia pomieszczenia. Zabudowa kuchenna płynnie przechodzi w siedzisko przy stole jadalnym i szafkę pod telewizor. Zastosowanie drewna i klasycznych mebli ociepla wnętrze i nadaje mu "domowego" charakteru. Biała szyba na przeciwległej do wejścia ścianie poszerza i rozjaśnia wizualnie pokój.